چگونه در آپارتمان سبزی بکاریم

کاشت سبزی در آپارتمان

یکی از فعالیت های لذت بخشی که مزایای فراوانی نیز در کاهش هزینه ها و حفظ بیشتر سلامتی ما دارد، کاشتن سبزی در منزل است. در واقع هنگامی که شما نحوه کاشت سبزی در آپارتمان یا خانه را بیاموزید، در این صورت می توانید سبزی خوردن کاملا سالم، بهداشتی و ارگانیک را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. با توجه به این که امروزه اغلب مردم زندگی آپارتمان نشینی را تجربه می کنند، در این مقاله نیز می خواهیم بیاموزیم که چگونه در آپارتمان سبزی بکاریم. بنابراین اگر شما هم به این کار علاقه دارید حتما این مطلب را دنبال کنید.

سبزی کاری در آپارتمان

خوشبختانه سبزی کاری تنها مختص به باغ و باغچه نمی شود و می توان این کار را درگلدان های بزرگ موجود در آپارتمان ها نیز به خوبی انجام داد و هر روز از دیدن جوانه های کوچک و زیبا و همچنین طعم و عطر واقعی و بی نظیر سبزی های تازه لذت برد. اما کاشتن سبزی در آپارتمان نیازمند فراگیری دانش و مهارت مخصوص این کار است. در این مقاله قصد داریم نکات لازم برای کاشت یک سبزی خوردن سالم و با کیفیت را به شما آموزش دهیم.

کاشت سبزی در آپارتمان

ابزارهای کاشت سبزی در آپارتمان

  • بذر

به منظور کاشت سبزی در آپارتمان می توان با توجه به نوع سبزی از نشاء و یا بذر آن سبزی استفاده کرد، نحوه کاشت هر بذر سبزی متفاوت است، مثلا برای کاشت برخی از سبزیجات تنها کافی است که بذر آنها را بر روی خاک بپاشید، ولی برخی دیگر نیاز به نشاء دارند که می توانید نشاء آماده آنها را از گلخانه ها تهیه نمایید. توصیه می شود نشاء هایی را خریداری کنید که ضخیم بوده و دارای قامتی راست هستند و برگ زرد و یا سوراخی ندارند. این را نیز به خاطر داشته باشید که سبزیجاتی مانند نعناع و پونه، بذر ندارند و باید این سبزی ها را بعد از ریشه دار کردن در خاک مناسب بکارید.

  • خاک استاندارد

به طور کلی تهیه خاک مناسب و استاندارد برای کاشتن گل و گیاه نیاز به دانش و تجربه دارد، اما در صورتی که تازه کار هستید می توانید از فروشندگان محصولات کشاورزی نیز کمک گرفته و خاک مناسب را خریداری نمایید. شایان ذکر است مناسب ترین خاک برای کاشت سبزی خوردن، خاک باغچه ترکیب شده با خاکبرگ است

  • کود مناسب

همانطور که می دانید کود، تغذیه گیاه است، اما برای سبزی خوردن لازم نیست که حتما از کودهای شیمیایی استفاده کنیم. مثلا بعد از الک کردن خاک می توانید مقداری زغال در خاک بریزید تا وجود کربن از بیمار شدن گیاه جلوگیری نماید. دیگر کودهای طبیعی و ارگانیک مناسب برای سبزی کاری عبارتند از: تفاله خشک شده چای، پودر استخوان و خاکستر چوب.

  • گلدان مناسب

بذر سبزی خوردن را می توان در یک گلدان مستطیلی شکل با عمق مناسب، فلاورباکس و یا هر جعبه دیگری نظیر جعبه های میوه، سطل های پلاستیکی و حتی بطری های نوشابه خانواده کاشت! همچنین در صورتی که برای قرار دادن گلدان ها بر روی زمین، فضای کافی ندارید، می توانید از سبد استفاده کنید. به این صورت که انواع سبزیجات را درون سبد کاشته و آن را در جایی که نور کافی وجود دارد آویزان نمایید.

  • دستکش
  • آبپاش کوچک
  • بیلچه
  • الک

کاشت سبزی در آپارتمان

بهترین فصل برای کاشت سبزی خوردن در آپارتمان

خوشبختانه در هر فصلی از سال می توانید در آپارتمان خود شروع به کاشتن بذر انواع سبزیجات نمایید. البته توجه نمایید که نحوه نگهداری از سبزی های مختلف با یکدیگر تفاوت دارد.

برای مثال گوجه فرنگی به مواد غذایی بیشتری نسبت به خیار نیاز دارد و باید هفته ای دو بار به آن کود داد، در صورتی که خیار هر دو هفته یک بار به کود احتیاج دارد.

برخی از سبزیجات نظیر گوجه فرنگی و فلفل نیز هنگامی که تا اندازه مشخصی رشد کردند به تعویض گلدان نیاز پیدا می کنند.

مراحل کاشت سبزی خوردن در آپارتمان

  1. قبل از کاشت باید بذرها را درون آب ولرم به مدت ۸ ساعت تا سه روز بخیسانید. سپس به منظور کاشت بذرها آنها را از داخل آب خارج نموده و نمشان را با قرار دادن بر روی یک پارچه یا روزنامه قدیمی بگیرید.
  2. بعد از تهیه یک گلدان بزرگ برای کاشت سبزی، لازم است آن را با خاک مناسب به ارتفاع حداقل ۱۵ سانتی متر با استفاده از الک پر کرده و سطح آن را مرطوب نمایید.
  3. ۱۰ عدد از هر بذری که از قبل آماده کردید نظیر بذرهای ریحان، شاهی، نعنا، تربچه و جعفری را درون گلدان بکارید. البته قبل از کاشتن لازم است خاک را با استفاده از بیلچه و یا هر چیزی که در دست دارید زیر و رو کنید. همچنین همانطور که گفته شد بهتر است که خاک کمی مرطوب بوده ولی خیس نباشد، چرا که خیس بودن خاک کاشتن بذرها را برایتان دشوار خواهد کرد. بذرها را باید در سطح رویی خاک بکارید.
  4. بعد از کاشت بذرها روی آنها را باید با یک لایه نازک از خاک یعنی دو برابر اندازه خودشان بپوشانید. دقت نمایید در صورتی که بیش از اندازه بر روی بذرها خاک بریزید آنها خفه شده و نمی توانند رشد کنند.
  5. برای آبیاری مراحل اولیه و تا زمانی که بذرها جوانه بزنند باید یک روزنامه یا گونی را به گونه ای بر روی گلدان پهن نمایید که روی سطح خاک را بگیرد و بعد با آبپاش شروع به آبیاری کنید.
  6. هنگامی که خاک گلدان خشک شد می توانید مجددا گیاه را با آبپاش آبیاری نمایید. دقت کنید اگر آبیاری زمانی که خاک هنوز خیس است صورت بگیرد ریشه جوانه ها نمی توانند اکسیژن لازم را گرفته و در نتیجه از بین می روند.
  7. دو هفته بعد از کاشت بذرها می توان شروع به کود دهی کرد. برای این کار بهتر است از کود طبیعی استفاده شود، اما در صورت در دسترس نبودن کود طبیعی می توان از کودهای شیمیایی استاندارد، با توجه به دستورالعمل روی بسته آن استفاده کرد.
  8. در صورتی که تمام مراحل کاشت سبزیجات را به درستی انجام دهید بعد از گذشت حدود دو هفته سبزی ها آماده استفاده می باشند.
  9. زمانی که جوانه ها رشد کردند و در حدود ۷ الی ۸ عدد برگ دادند می توانید تعداد کمی مثلا ۱ تا ۲ عدد از برگ های گیاهانی مثل ریحان، جعفری و گشنیز را از سر ساقه جدا کنید. در این صورت از پایین، ساقه فرعی شروع به رشد کرده و به این ترتیب محصول چندین برابر می شود.

کاشت سبزی در آپارتمان

نحوه جلوگیری از آفت زدن سبزی ها

راه های زیادی برای جلوگیری از آفت زدن سبزی ها وجود دارد. برای مثال نگه داشتن یک گلدان گیاه جعفری یا همیشه بهار درکنار گلدان سبزیجات، بیمار شدن گیاه و حمله شته ها را به میزان ۶۰ درصد کاهش می دهد.

 

علاوه بر این تحقیقات نشان می دهد پخش موسیقی نیز برای حفظ سلامت گیاهان و جلوگیری از برخی آفت ها موثر است. دقت داشته باشید که در مدت زمان رشد سبزی ها چون از هیچ گونه سمی استفاده نمی شود، بنابراین سبزیجات کاملا ارگانیک خواهند بود.

 

در صورت حمله شته ها به سبزیجات نیز استفاده از ترکیب الکل با آب، می تواند در برخی مواقع جایگزین خوبی برای سم باشد و شته های موجود بر روی سبزی ها را از بین ببرد.

 

 

کاشت سبزی در آپارتمان

میزان نور مورد نیاز برای رشد سبزیجات در گلدان

گلدان سبزی کاری شده را در ابتدا می توان به دور از نور خورشید و در جای تاریک نگه داشت تا سبزی ها دو تا سه میلی متر رشد کنند و روزنامه به تدریج بالا بیاید. بعد از این مرحله باید روزنامه را برداشته و گلدان را در معرص نور قرار داد و به طور مستقیم به گیاه آب داد.

گفتنی است در این مرحله هر چه محیطی با نور بیشتر به جهت رشد سبزی ها فراهم شود بهتر خواهد بود، اما در صورتی که چنین فضایی در آپارتمان موجود نبود، می توان از لامپ های فلورسنت نیز استفاده کرد.