فرآوری قارچ های خوراکی به مجموعه عملیاتی گفته می شود که بعد از برداشت منجر به نگهداری بهتر ، ماندگاری بیشتر ، پایدار نمودن و ایجاد تنوع در محصول می شود و انگیزه اساسی ان ایجاد محصولات جدید تر می باشد .
این روش ها عبارتند از :
۱- نگهداری در دمای بالا ( کنسرو ، بلانچ و خشک کردن )
۲- نگهداری در مواد شیمیایی ( ترشی و شوری قارچ )
۳- نگهداری در دمای کم ( فریز کردن )
۱- کنسرو سازی
۲- کنسرو تخمیر شده
۳- بلانچ قارچ
۴- خشک و پودر نمودن قارچ ( روش خانگی و صنعتی )
کنسرو کردن یکی از روش های رایج در صنایع غذایی است که برای ایجاد تنوع و همچنین نگهداری مواد غذایی انجام می شود .
با این روش قابلیت نگهداری قارچ به میزان ۲ تا ۵ برابر بیشتر افزایش می یابد ، بدون آنکه تغییری در طعم و مزه آنها روی دهد و به همین ترتیب روشی که به صورت خانگی قابل تهیه است نیمه کنسرو می گویند .
برای تهیه کنسرو خانگی ، ابتدا یک کیلو گرم قارچ را کاملا تمیز کرده و به دقت شستشو داده و سپس به مدت ۵ تا ۷ دقیقه در چهار لیوان آب جوشی که به آن ۳ گرم نمک طعام و (۰/۵ تا ۱ ) گرم جوهر لیمو اضافه شده است غوطه ور می سازند . کنسرو خانگی را باید در سطل های پلاستیکی با درپوش محکم بسته بندی نمود .
این محصول به مدت دو هفته در یخچال قابل نگهداری است ( در بعضی موارد می توان از سس کره، کره ، روغن ، سرکه ، آب گوجه فرنگی و … به عنوان مایع پر کننده کنسرو قارچ استفاده نمود . )
در کنسرو کردن به منظور جلوگیری از تغییرات نامطلوب فیزیکی توصیه می شود مقداری از حجم ظرف بسته بندی خالی گذاشته شود و بعد درب ان بسته شود ( ۹۰% ظرف پر شود . )
کنسرو قارچ را از دو هفته پس از تهیه می توان مصرف کرد . کنسروهای خانگی را که فاقد مواد نگهدارنده است ، باید در یخچال نگهداری نمود .
یک کیلوگرم قارچ تمیز را خوب شسته و در ظرف مناسبی ( دیگ سنگی ، سطل پلاستیکی ) به صورت لایه به لایه قرار داده و روی آنها را ۱۰ گرم شکر و ۱۵ گرم نمک و یک لیوان شیر ترش ( جهت شروع فعالیت تخمیری ) اضافه کرده و روی ظرف را به وسیله پارچه ای پوشانده و وزنه ای روی پارچه قرار می دهند . این وزنه برای این است که محلول آب نمک همیشه روی قارچ ها را بپوشاند .
این کنسروبرای مدت چندین ماه قابل نگهداری است .
قارچ ها را پس از تمیز نمودن به مدت ۶۰ دقیقه در آب و نمک می جوشانند . قارچ بلانچ شده را به مدت چندماه می توانید در یخچال نگهداری نمایید .
در طی بلانچینگ قارچ ها سفید می شود ولی از وزن انها ۳۵ تا ۴۰ درصد کاسته می شود .
خشک کردن به منظور نامساعد کردن محیط برای رشد میکروارگانیسم ها ، فعل و انفعالات شیمیایی ، به منظورحفظ و نگهداری مواد غذایی به مدت بیشتر انجام می شود .
ارزش غذایی و طعم و عطرقارچ خشک در مقایسه با کنسرو و ترشی تقریبا بدون تغییر می ماند .
قارچ هایی که برای خشک کردن انتخاب می کنید باید سالم و تمیز باشند و اگر قارچ دکمه ای بود می توانید آن را ورقه ورقه کنید .
هر یک کیلوگرم قارچ را به طور جداگانه در یک کیسه توری قرار داده و آن را در سایه و محلی که هوا جریان دارد ، آویزان نمائید . هر چه جریان هوا بیشتر باشد قارچ سریعتر خشک شده و در نتیجه سفیدتر خواهد بود .
همچنین می توانید کیسه توری را جلوی پنکه قرار دهید تا قارچ سریع تر خشک شود . اما برای خشک کردن از گرما و حرارت زیاد نمی توانید استفاده کنید زیرا قارچ در دمای بالای ۶۰ درجه پروتئین هایش را از دست می دهد . بعد از خشک کردن ، قارچ ها را در یک ظرف پلاستیکی بسته بندی نمائید ، به طوری که هوا و رطوبت به ان نفوذ نکند . قارچ خشک را در محل خشک و خنک به مدت طولانی تا دو سال می توان نگهداری نمود .
خشک کردن ، روشی بسیار سریع ، راحت و قابل استفاده است که برای قارچ های شی تاکه و صدفی بیشتر به کار می رود . رطوبت قارچ در هنگام برداشت ۷۵ تا ۹۵ درصد است که بعد از خشک کردن به ۱۰ درصد می رسد .
به عبارتی دیگر با خشک کردن یک کیلوگرم قارچ حدود ۱۰۰ گرم قارچ خواهید داشت .
قارچ را به خوبی تمیز کرده و آن را خرد می کنند سپس در اتاق خشک کن به مدت ۲ ساعت در حرارت ۶۰ درجه سانتی گراد خشک می کنند .
یکی از بهترین روش ها در این رابطه ، روش خشک کردن هم زمان با یخ زدن است .
در این روش قارچ پس از جذب آب دوباره کیفیت مطلوب خود را به دست می آورد .
برای تهیه یک کیلو گرم قارچ خشک به ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم قارچ تازه نیاز داریم . قارچ حتی پس از خشک شدن باید دارای مقداری رطوبت باشد حدودا ۱۰ درصد .
قارچ خشک را می توان مستقیما به هنگام تهیه غذا شسته و به ان افزود . همچنین می توان آن را به مدت ۵ دقیقه در آب سرد خیس کرده و بعد مانند قارچ تازه مورد استفاده قرار داد .
یکی دیگر از مصارف قارچ خشک ، استفاده از آن به صورت پودر است . قارچ خشک را می توان اسیاب کرده و پودر حاصله را در ادویه و غذاهایی مثل : کتلت ، مایه ماکارونی ، انواع سوپ ، سس ها ، خورشت ها و … استفاده نمود .
آب : یک لیوان
سرکه جوشانده : ۲ لیوان
برگ بو : ۳ برگ
دانه فلفل : ۱۵ عدد
دانه خردل : ۱ قاشق غذاخوری سر پر
فلفل ریز تند : ۱۰ غلاف
شکر : ۱ قاشق غذا خوری سرپر
نمک : ۱ قاشق غذاخوری سر پر
همه مواد فوق را با هم مخلوط کرده و به مدت ۵ دقیقه آن را بگذارید دم بکشد .
سپس یک کیلوگرم قارچ شسته شده سفید ، به آن افزوده و پس از سرد کردن ، ان را در ظروف مناسبی بریزید . این ترشی برای مدت یک ئسال قابل نگهداری است.
قارچ : یک کیلوگرم
روغن : یک قاشق غذاخوری
سرکه : به میزان لازم
دانه میخک : ۵ عدد
قارچ را شسته و خشک کنید . سپس با روغن و کمی سرکه آن را تفت دهید بعد آن را سرد کرده و در شیشه بریزید .
دانه های میخک را به آن اضافه کردهو با سرکه ظرف را کاملا پر کنید .
روز بعد سرکه درون شیشه را در ظرف دیگری ریخته و بجوشانید و پس ازسرد شدن دوباره ان را روی قارچ بریزید و روز بعد یک بار دیگر همان طور بجوشانید .سرکه باید قارچ را کاملا در بر گیرد و شیشه ها را در جای خنک نگهداری نمائید .
قارچ : ۱ کیلو گرم
نمک : ۵ قاشق غذا خوری
سرکه : نصف لیوان
سیر : ۶-۷ حبه
فلفل سبز : ۴ عدد
سبزیجات معطر : به میزان لازم
آب : ۱/۵ لیتر
قارچ ها ، سبزیجات ، سیر و فلفل سبز را به خوبی شسته و در آبکش قرار دهید تا آب آنها کاملا گرفته شود .
نمک و سرکه را در آب حل کرده و روی حرارت قرار دهید تا بجوشد سپس شعله را خاموش کنید تا سرد شود .قارچ ها را چهار قاچ برش زده و یا به صورت درسته درون یک ظرف شیشه ای بریزید و روی آن را سبزیجات معطر ( نعناع ، گشنیز ، مرزه ، شوید ، جعفری ، ترخون ) ، سیر و فلفل سبز بریزید .
محلول سرد شده نمک و سرکه را درون شیشه روی مواد بریزید تا کاملا روی آن را بپوشاند . درب شیشه را محکم بسته و ۲۰ روز در جای خنک قرار دهید تا اماده مصرف شود .
قارچ : ۳۰۰ گرم
زیتون : ۲۰ عدد
موسیر : ۵۰ گرم
سیر : ۱۰ عدد
فلفل سبز : ۴ عدد
پودر کاری : یک قاشق غذاخوری
پودر انبه : ۴ قاشق غذا خوری
روغن زیتون : ۵ قاشق غذا خوری
سرکه و نمک : به میزان لازم
فلفل سیاه و زردچوبه : از هر کدام یک قاشق چای خوری
قارچ، سیر و موسیر را به صورت ورقه ای برش داده و بعد تمام مواد را با هم مخلوط کرده و سرکه را تا جایی اضافه کنید که روی مواد را بپوشاند .
بعد در آن را محکم بسته و ان را در جای خنک مانند یخچال نگهداری کنید بعد از یک هفته ترشی آماده است .