اسکارگو واژهای فرانسوی و به معنای حلزون است که در انگلیسی به خوراک حلزون اشاره میکند. حلزون از دسته نرمتنان که تاکنون ۱۰۰۰ گونه از آن در سراسر دنیا مشاهده شده است. اما به طور کلی به سه دسته حلزونهای خشکی، دریایی و حلزونهای آب شیرین طبقهبندی میشوند. وجود محافظ صدفی سخت در بیرون حلزون ویژگی منحصربهفرد و وجه تمایز آنها با دیگر موجودات است. یکی دیگر از خصوصیات ویژه و شگفتانگیز حلزونها شیوه راه رفتن آنهاست. حلزون با آنکه پا ندارد اما به آرامی و راحتی بر روی سطح میلغزد که این امر به علت خروج مایع چسبان و لزجی است که از خود ترشح میکند. همین ماده سبب شده است که شیوه درمانی جدیدی بنام حلزون تراپی یا حلزون درمانی به وجود آید.
با گسترش حلزون تراپی در سالنهای آرایشی و مراکز زیبایی – درمانی سراسر دنیا، پرورش حلزون طبی رواج فراوانی پیدا کرده است. پرورش و نگهداری از حلزون سخت نیست؛ ولی از آنجایی که شرایط محیطی مانند رطوبت، دما و خاک پرورش حلزون باید به صورت استاندارد باشد، به ابزارهایی نظیر دستگاه اندازهگیری رطوبت (هایگرومتر)، دستگاه اندازهگیری دمای هوا (تمپرومتر)، کیت آنالیزو خاک، تجهیزات اندازهگیری سایز حلزون نیاز هست.
گونههای مختلفی از حلزون را میتوان پرورش داد که حلزون هرمافرودیت، حلزونهای بدون صدف و حلزون اسکارگو مهمترین آنها به شمار میآیند. همچنین از دیگر گونههای حلزون پرورشی میتوان موارد زیر را نام برد:
Cornu aspersum
Helix pomatia
Otala lactea
Iberus alonensis
Cepaea nemoralis
Cepaea hortensis
Otala punctata
Eobania vermiculata
Helix lucorum
Helix adanensis
Helix aperta
Theba pisana
Sphincterochila candidissima یا Leucochroa candidisima
Achatina fulica
پژوهشگران دریافتند که حرکت حلزون زنده بر روی پوست بدن انسان سبب جوانسازی و ترمیم بافتهای آسیبدیده آن میشود. آنها این شیوه را حلزون تراپی یا Snail Therapy نامیدهاند. حلزون درمانی در واقع به کار بردن ترشحات حلزونهای مخصوص و درمانگری است که به صورت زنده بر روی پوست راه رفته و باعث پاکسازی و زیبایی آن میگردد.
این شیوه درمانی ابتدا در کلینیک زیبایی در ژاپن رواج یافت و هم اکنون افراد زیادی در سراسر دنیا از این روش بر روی پوست خود استفاده کرده و معجزه آن را به چشم خود دیدهاند. اما شاید جالب باشد بدانید که حلزون درمانی از ۲۰۰۰ سال پیش رونق داشته و در زمان بقراط نیز مورد استفاده بوده است. در آن موقع وی حلزونها را قطعهقطعه کرده و در شیری ترش مزه مخلوط میکرد. سپس آن را به عنوان ضماد بر روی زخمها و محلهای آسیبدیده پوست قرار میداد.
ساختار پوست حلزون از کلاژن و الاستینی تشکیل شده است که تا حدود زیادی شبیه کلاژن و الاستین پوست انسان است. از آنجایی که حلزون توانایی تولید ماده تجدید پوست را به صورت طبیعی در خود دارد، تعادل الاستین و کلاژن در حلزون همواره وجود دارد.
در گذشته تا به امروز از این خاصیت پوست حلزون برای تهیه کرمها و لوسیونهای آرایشی و بهداشتی استفاده میکنند. لیکن در روش حلزون تراپی این مواد به طور طبیعی بر روی پوست بدن انسان تأثیر میگذارند و چون ساختار مشابهی دارند بهتر، سریعتر و مؤثرتر جذب میگردند.
گفته شد که در روش حلزون درمانی، حلزون به طور زنده بر روی پوست قرار میگیرد. اما سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که چطور حلزون تراپی سبب پاکسازی و جوانسازی پوست میشود؟ پاسخ را باید در ترکیب ترشحات حلزون جستجو کرد.
طبق تحقیقات صورت گرفته، حلزون در هنگان راه رفتن موکوس از خود بر جای میگذارد. این ماده سرشار از کلاژن و الاستین و دیگر پروتئینهایی است که در ساختار پوست نقش داشته و باعث تولید و ترمیم سلولهای آن میگردند. در این میان شکل ظاهری پوست به اندازه کلاژن بستگی داشته و الاستین هم سبب کشسانی و ارتجاعی شدن پوست میگردد.
از طرفی دیگر موکوس حلزون حاکی آنتیاکسیدان و هایولارونیک اسید است که این مواد در کاهش التهابات پوستی و آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد و جوانسازی پوست تأثیر به سزایی دارند.
۱. تسریع و تحریک فرآیند درمان طبیعی مشکلات پوستی
۲. کاهش التهابات پوستی
۳. تجدید پوست با از بین بردن سلولهای آسیبدیده و تولید سلولهای جدید
۴. ترمیم سلولهای آسیبدیده از اشعه ماورا بنفش خورشید
۵. حفظ رطوبت و نرمی پوست با رشد و تکامل مولکولهای کربوهیدراتی نگهدارنده آب در پوست
۶. افزایش توانایی پوست در تولید مواد ضد میکروبی و در نتیجه مبارزه بیشتر موست با عفونتهای پوستی
۷. درخشندگی پوست و کاهش تیرگی و لکههای پوستی
۸. افزایش نوسازی سلولهای پوست
۹. کاهش آثار جای زخم، جوش و ترکهای پوستی
۱۰. افزایش شفافیت و شادابی پوست
برای این کار پوست فرد را باید به طور کامل شستوشو و تمیز کرد. سپس حلزونها را به آرامی بر روی پوست قرار داده و به مدت نیم ساعت صبر کرد. طی این مدت حلزون خود به آرامی روی سطح پوست حرکت کرده و معمولاً نمیافتند. تجربه نشان داده که این حرکت به صورتی است که فرد یک جریان خفیف الکترونیکی روی سطح پوست خود احساس میکند. اما پس از پایان کار و برداشتن حلزونها پوستی شاداب و باطراوات را حس خواهد کرد.